27 de Octubre, día mundial del Patrimonio Audiovisual
Nuestra compañera Joana Raja, nos informa de las actividades de la filmoteca, referentes al día en concreto (en catalán)
27 d'octubre, sessions de les 17 i les 22.15 hores):
Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual
La Unesco coordina la commemoració del Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual el 27 d'octubre. La Filmoteca, que de fet al llarg de l'any no fa altra cosa que treballar per enriquir, conservar i donar a conéixer aquest patrimoni, i que més específicament l'any 2004 li va dedicar una gran retrospectiva, destaca en aquesta jornada la restauració de Verd madur i una sessió amb L'assassinat del Duc de Guise per partida doble. El sentit d'aquesta doble projecció és el següent: per a l'estrena d'aquest film de 1908, Camille Saint-Saëns va composar la primera partitura cinematogràfica, que s'executà en viu. Quan el cinema mut es tornà sonor, es va tirar una còpia que, per poder incorporar la música, va haver de mutilar-la: escapçant la part esquerra del fotograma (per poder gravar la banda sonora) i repetint un de cada tres fotogrames (per passar de la velocitat de 18 fps a 24 fps). Aquesta versió adulterada però amb la centenària banda sonora incorporada serà precedida per la versió muda original, restaurada per Archives Françaises du Film du CNC (Bois d'Arcy) el 2008 i acompanyada al piano per Joan Pineda. Un estudi comparatiu apassionant, que serà seguit per una mostra de la presència de l'Àfrica en el nostre arxiu. Agraïments: Família Virós, Família Tresserra, Enric Mateu Bordas i Família Klein Andreu.
Dilluns 27/10/2008
17:00
Día Mundial del Patrimoni Audiovisual:
Verd madur
Rafael Gil, 1960. Int: Jeanne Valerie, Carlos Larrañaga, Luis Induni, José Rubio, Mari Ángeles Hortelano, Luz Márquez, Matilde Muñoz Sampedro, José María Caffarell, Consuelo de Nieva, Rafael Bardem, Elvira Quintilla. Catalunya. VC.
En un poblet del Pirineu català hi ha dues cases centenàries: la rica Can Pujalt i Can Xanot, una casa pràcticament ruïnosa, on neix una nena, Xana, que es cria lliurement al camp. Quan ja és gran, un dia és atacada pel rodamon Met, però l'hereu Enric Pujalt la salva i tots dos s'enamoren apassionadament. Al cap del temps, ella queda embarassada i marxa del poble perquè no vol complicar la vida a l'hereu. Però ell fa front a la situació amb coratge. Es tracta d'un film que supera el seu valor cinematogràfic estricte, hi apareixen els Pirineus magníficament fotografiats i es poden considerar un personatge més del film, un espai geogràfic poderós que conté i conforma els personatges que hi habiten.
22:15
Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual:
L'assassinat du Duc de Guise / L'assassinat del duc de Guisa
André Calmettes, Charles le Bargy, 1908. Int: Charles le Bargy, Albert Lambert, Gabrielle Robinne, Berthe Bovy, Jean Angelo. França. Muda, amb rètols en català. 17'
La primera pel*lícula del Film d'Art, que va posar punt i final a l'anonimat artístic del cinema primitiu posant al capdavant del projecte a dos dels millors directors del teatre francès d'aleshores: Charles Le Bargy i André Calmette. La societat productora Film d'Art, fundada pels germans Lafitte es proposava evitar el menyspreu de la classe més burgesa i culta envers del cinema recorrent als grans temes del teatre clàssic. El Film d'Art també va introduir cinema la noció d'estrella. L'assassinat du duc de Guise va encarrilar una part de la producció cinematogràfica pels camins de l'estètica teatral. Les 18 escenes de que consta el film estan rodades en pla general, sense utilitzar el muntatge.
Film restauré par les ARCHIVES FRANÇAISES DU FILM, dans le cadre du plan de sauvergarde des films anciens du Ministère de la Culture".
Amb l'acompanyament musical del mestre Joan Pineda
L'assassinat du Duc de Guise / L'assassinat del duc de Guisa
André Calmettes, Charles le Bargy, 1908. Int: Charles le Bargy, Albert Lambert, Gabrielle Robinne, Berthe Bovy, Jean Angelo. França. Muda, còpia sonoritzada, amb rètols en català. 18'
A diferència de la còpia anterior, aquesta porta incorporada la partitura original composta per Camille Saint-Saëns, la qual es considera la primera banda sonora de la història del cinema.
Programa Àfrica
Projecció en Betacam. 47'
En l'Assemblea General de la FIAF es va acordar que aquest any dins el marc del dia de celebració del dia del patrimoni audiovisual, dedicar una especial atenció al continent africà. L'elecció dels documents ve donada per la limitació del nostre propi fons i per l'estat del material, sovint improjectable per el seu mal estat. Aquesta selecció esdevé un bon reflex de les nostres relacions amb l'Àfrica. Del Magreb més proper, a la llunyana Àfrica subsahariana, on apareixen els safaris, primer de caça i més endavant fotogràfics, per acabar amb un film d'animació i un reportatge que destaca per la matança d'elefants que hi surt. El programa està integrat per films muts i films sonors, d'acord amb l'ordre següent:
Bloc mut:
En el África oriental francesa. Tombouctou. Aspecto de sus estrechas calles (França, 1922). Excursió a Tànger (Francesc Bordàs Salellas, Catalunya,1930).
África (Madronita Andreu de Klein, Catalunya, 1966).
Amb l'acompanyament musical del mestre Joan Pineda
Bloc sonor:
Don Cleque de los monos (Francesc Tur, Espanya, 1942). Blancos y negros a la busca del elefante (Noticiari NO-DO, Espanya, 1951), África en globus (Jaume Llansana, Espanya-Catalunya, 1980).
1 Comments:
Hvala za intiresnuyu iformatsiyu
Publicar un comentario
<< Home